Kell egy kis Oxygen!

Kell egy kis Oxygen!

Oxygen Builder - Eszik, vagy isszák?

A jelenleg (2021. február) 3.7-es verziójánál járó Oxygen Builder egy olyan WordPress bővítmény, amely komplett weblapok vizuális tervezését teszi lehetővé, akár egyetlen sornyi kód megírása nélkül. Elsősorban azok fogják értékelni, akiknek eddig sem okozott problémát nyakig elmerülni a css, a php vagy éppen a javascript mélyebb bugyraiban. Persze a kezdők is sok hasznát fogják venni, hiszen az a filozófia, amit az Oxygen képvisel, folyamatos fejlődésre, tanulásra fogja ösztönözni őket.

Ez nem egy támogatott tartalom. Az itt leírtak a saját véleményemet tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek a tiéddel, ezt fogadd el, kérlek! Azon kívül, hogy én is megvásároltam az Oxygen Builder-t, nem állok kapcsolatban a fejlesztőkkel.

A kevesebb több filozófiája

Nekem személy szerint nagyon szimpatikus az a szemlélet, ami köré az egész Oxygen Builder épül, és meggyőződésem, hogy ezzel fog teret hódítani a vetélytársak elől. Csak hogy párat említsek, ott van a Divi, az Elementor, a Brizy vagy éppen a Beaver Builder. Ezek is kiváló eszközök, elég nagy rajongótáborral. Amiben az Oxygen Builder magasan veri őket, az a létrehozott kód minősége és tisztasága. Talán nem kell túl sokat magyaráznom, hogy mennyit számít az oldal mérete a letöltésnél.

Az Oxygen Builder filozófiájának az alapja, hogy mindig csak annyi kódból készül egy oldal, amennyi feltétlenül szükséges a végeredményhez. Nem szemeteli tele azt felesleges dolgokkal, így mérhetően gyorsabban töltődik be, mint a versenytársakkal létrehozott hasonló kinézetű oldalak. Csak összehasonlítás képpen, egy szimpla fejléc formázásához az Oxygen Builder 0, az Elementor 7, a Divi és a Beaver Builder pedig 9 div elemet készít alapértelmezésben. Itt találsz részletes összehasonlítást.

Tipikusan a kevesebb néha több elve érvényesül. A titok nyitja részben az, hogy egy egészen szokatlan megoldással élve teljesen kikapcsolja a WordPress sablonokat. Egy bit, annyi sem töltődik be az aktív template-ből. Ez az a pont, ahol gyakorlatilag kettéválik a fejlesztők népes tábora. Van, aki egy teljesen tiszta lappal szeret indulni, mások pedig inkább egy kész sablon testre szabását részesítik előnyben. Mind a két tábornak megvannak a maga érvei, és mind a két verziónak vannak tagadhatatlan előnyei és hátrányai is. Az ezzel kapcsolatos hitvitát meghagyom a közösségi oldalak látogatóinak, nem mennék bele a részletekbe.

A lényeg, hogy kedvelni fogod az Oxygen Builder-t, ha részletekbe menően szereted kezedben tartani a dolgokat, de mégsem küzdenél a hagyományos template készítéssel.

A szabadság ára

Na persze a fene nagy szabadságnak van árnyoldala is. A vetélytársak és a hozzájuk tartozó bővítmények segítségével sokkal gyorsabban lehet "összedobni" egy látványos, animált weboldalt. Az Oxygen esetében nem árt, ha tudod, hogy a css-t, a php-t, vagy éppen a javascript-et eszik, vagy isszák. Ha nem számít az a plusz 1-2 másodperces betöltési idő oldalanként, és nincs felesleges tanulásra szánható energiád, maradj a kirakós megoldásoknál! Nem egy nagyon pofás weblap készült a segítségükkel. Őszinte véleményem, hogy ettől még nem leszel egy kicsit sem rosszabb szakember.

Az Oxygen Builder is nyújt azért némi segítséget. A design könyvtárban már most is találsz 17 készletet, amiből kiindulva tényleg percek alatt "összedobható" egy komplett weboldal, amit már csak a saját vagy a megrendelő szája íze szerint át kell szabni. Akinek ez nem elég, keressen rá az "Oxygen Builder design set" kifejezésre, és fusson neki a napról napra bővülő listának. Az egy-egy készletbe tartozó elemek mennyisége és minősége is széles skálán mozog, érdemes jól körülnézni és válogatni.

Mennyibe kerül?

Az Oxygen Builder árazása 99 dollárnál kezdődik, ami a Basic verziót jelenti. A Woocommerce verzió 179 dollárba, míg az Agency verzió "csak" 249 dollárba kerül teljes áron. Havi vagy éves előfizetési díj nincs, öröklicenszet kapunk a pénzünkért.

A Composite Elements könyvtár viszont csak előfizetéses verzióban, évi 29 dollárért rendelhető meg. Mindazok, akik a 3.7 verzió megjelenése előtt megvásárolták az Agency változatot, ingyen jutnak hozzá a fejlesztők ígérete szerint.

A közösségi oldalak tele vannak felháborodott fejlesztői véleményekkel, mert hát micsoda dolog, hogy valaki pénzt mer kérni a ráadásul jól végzett munkájáért. Mi az, hogy a Composite Elements nincs ingyen mindenkinek? Nos, ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy a fejlesztők előre közzé tették a feltételt, amivel ingyen hozzájuthatott bárki. És ehhez tényleg nem kellett mást tenni, csak időben meg kellett vásárolni az Agency csomagot.

Az aktuális árakról itt tájékozódhatsz.

Basic

A Basic csomag, ha úgy tetszik, a kezdő szett. A 99 amerikai dollárodért kapsz egy öröklicenszes terméket, amihez az ígéretek szerint ingyen megkapod majd a jövőbeni frissítéseket. A licensz korlátlan számú weboldalon használható, és természetesen az ügyfeleidnek sem kell újabbat vásárolni. Ezzel egyébként páran visszaélnek, és már több tucat oldal ajánl "kedvezményes", egy site-os előfizetést. Inkább nem kommentálom.

WooCommerce

179 dollárodba fog kerülni, ha a Basic csomagban foglaltakat nem érzed elegendőnek, mert szükséged van a WooCommerce integrációjára is. Tulajdonképpen "csak" ennyi a különbség köztük.

Agency

Az Oxygen Builder csomagok nagyágyúját, az Agency-t 249 dollár leszurkolása után tudhatod magadénak. Az öröklicensz, a korlátlan site és a WooCommerce integráció mellett már tartalmazza a Gutenberg Block Builder-hez kapcsolódó funkciókat, és az un. Edit Mode-ot is.

Composite Elements

Az Oxygen Builder 3.7 verziójában megjelent a Composite Elements könyvtár, ami ugyancsak az alap filozófiára építve, hasznos építőkockákat ad a kezünkbe, olyanokat, mint például a Dynamic Slider, a Flip Box, és az Image Comparison. A lista nem teljes, és remélem folyamatosan bővülni fog. Csak előfizetéses verzióban, évi 29 dollárért rendelhető meg. Mindazok, akik a 3.7 verzió megjelenése előtt megvásárolták az Agency változatot, ingyen jutnak hozzá a fejlesztők ígérete szerint.


A cikknek nincs vége, hamarosan folytatás következik!

Ha szeretnél többet olvasni Oxygen Builder témakörben, kérlek, támogass egy megosztással!

5 1 értékelés
Értékeld a cikket!
Értesítés
Értesítést kérek
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Kulcsszavak

Kőrösi Zoltán
webfejlesztő és webdesigner

hello@zoli.email
Ajánlott szolgáltatás
menu-circle
0
Hozzászólás írásához kattints ide!x